מהי פסיכותרפיה אינטגרטיבית?

כשאני אומרת "פסיכותרפיה אינטגרטיבית" אני נתקלת הרבה פעמים בהרמת גבה, בשאלה מה זה, לפעמים אומרים לי בחיוך "ועכשיו בעברית"…

אז בואו נעשה קצת סדר –

ישנם 3 זרמים עיקריים בפסיכולוגיה המערבית –

  1. הזרם הפסיכואנאליטית (דינאמית) בייסודו של זיגמונד פרוייד
  2. הזרם הקוגנטיבי התנהגותי
  3. הזרם ההומניסטי אקזיסטנציאלי

הפסיכותרפיה האינטגרטיבית (משלבת), כשמה כן היא – עושה שילוב של אלמנטים מהזרמים שקדמו לה יחד עם תובנות ושיטות שמקורן פילוסופי (כמו – הומניזים, בודהיזם, פילוסופיה הודית, קבלה ועוד) הרואות את הקשר בין גוף ונפש.

הדגש בה הוא על:

  1. התייחסות אופטימית לפוטנציאל של האדם לצמוח ולממש את עצמו.
  2. התמקדות באיפה האדם היום ולאן רוצה להגיע.
  3. לאפשר לאדם לקחת אחריות על חייו, להאמין ביכולתו ולפעול למען עצמו (להבדיל מהגישה המיושנת הרואה באדם קורבן לנסיבות חייו).

גישה זו מתייחסת  להיבטים שונים אצל המטופל- כמו היבטים רגשיים, מנטאליים,  קוגניטיביים, התנהגותיים, וגופניים.

בעשורים האחרונים הפופולריות של הגישה הזו עולה יותר ויותר מאחר והיא משלבת בתוכה וריאציות שונות ומאפשרת להתאים את התיאוריות והטכניקות לאדם ולא להפך.

באופן כזה מתאפשר לאדם לחקור את עצמו מעבר למודע, המטרה היא להגיע לחלקים בלא מודע ולחשוף את הקושי השורשי שיוצר את הסבל או המצוקה. להוביל את האדם לממש את הפוטנציאל שלו, זה ימלא אותו ויאפשר לו להיות מאושר ומצליח.

המושג אינטגרטיבי מתייחס לכמה היבטים:

  1. ההתייחסות לכל רמות האדם– הפיזי, המנטאלי, הרגשי והרוחני.
  2. השאיפה ליצירת איזון בכל המערכות הפנימיות של האדם היוצרות אצלו מוטיבציה יחד עם המערכות הבין אישיות שלו.
  3. השימוש שנעשה בשיטות מגוונות הנלקחות מגישות שונות המאפשרות ארגז כלים נרחב מתוכו נשלפים הטכניקה או שילוב טכניקות שונות והתאמתם לטובת האדם.

רקע על קצה המזלג

בעבר הרחוק הפסיכולוגיה הייתה מחוברת לפילוסופיה ורוחניות, (ניתן למצוא שורשים קדומים פילוסופים של רעיונות של חוקרים ותאורטיקנים בתחום הפסיכולוגיה). לפני כמאה שנה, תקופתו של זיגמונד פרוייד, התפצלה הפסיכולוגיה מהפילוסופיה בשל הצורך והשאיפה להעמיד את הפסיכולוגיה על יסודות מדעיים.  מאז התפתחו זרמים נוספים ובשנות ה- 60 של המאה ה- 20 החל להתפתח זרם פסיכולוגי המכונה טרנספרסונאל ( זרם זה שאב את הרעיונות העיקריים של השיטה ממשנתם של קרל גוסטב יונג, אברהם מאסלו וויליאם ג'יימס). מאז ובמיוחד במהלך העשורים האחרונים ניכרת האצה ופופולאריות בחזרה לחיבור של הפסיכולוגיה לפילוסופיה  לעיתים גם חיבור למדע, בעיקר מדעי המוח (שמאפשר הוכחה ליעילות השימוש בדמיון מודרך ושיטות כמו AEDP) או לתחום האפיגנטיקה (המוכיח איך האמונות יכולות לגרום שינוי ברמת התא).  הפסיכותרפיה האינטגרטיבית מאפשרת שימוש בבסיס של הפסיכולוגיה המסורתית תוך שילוב של מגוון גישות וטכניקות מודרניות. הדבר מאפשר קיצור זמן התהליך וכן התאמה אישית לכל אדם באופן מדוייק יותר.

איך מתבצע תהליך כזה אצלי?

הבסיס הוא שיחה ובהתאם  לתכנים שעולים, אני משלבת טכניקות שונות כמו- דמיון מודרך,  פתרון חלומות, מיינדפולנס,  NLP, שיטת הדיאלוג הפנימי (לפתרון קונפליקטים פנימיים) ,  כתיבה אינטואטיבית, קלפים פסיכולוגיים השלכתיים, פוקוסינג ועוד.

אדם יקר שעבר תהליך כזה אצלי כתב לי בסיומו:

"…התהליך הזה נתן לי מתנה יקרת ערך לחיים….גיליתי את עצמי מחדש…. אני מרגיש חי יותר ושלם יותר עם כל חלקי… "

אפשר  ביחד, דברו איתי – לשאלות וקביעת מפגש שלחו הודעה בווטסאפ  054-5475913



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן