פסיכותרפיה אינטגרטיבית

מהי בעצם פסיכותרפיה אינטגרטיבית  (מכונה גם -הוליסטית, טרנס-פרסונאלית, רוחנית)?

ניתן לראות אותה כגישה  העושה אינטגרציה  של גישות פסיכולוגיות עיקריות – הגישה הפסיכו-דינאמית (בייסודו של פרוייד וממשיכיו), הגישה ההתנהגותית-קוגנטיבית והגישה ההומניסטית- אקזיסטנציאלית. בנוסף על שילוב זה, משלבת תובנות ושיטות שמקורן פילוסופי (כמו -הבודהיזם, קבלה ופילוסופיה הודית) יחד עם הגישות היונגיאנית והטרנספרסונאלית (כגון – קן וילבר, מייקל וושבורן) הרואות את הקשר בין גוף ונפש ומתייחסים להיבט הרוחני והפוטנציאל הגבוה של האדם לצמוח ולממש את עצמו עד לתחושת שלמות.

כלומר –גישה זו מתייחסת  להיבטים שונים אצל המטופל- כמו היבטים רגשיים, מנטאליים,  קוגניטיביים, התנהגותיים, וגופניים.

בעשורים האחרונים הפופולריות של השיטה הזו עולה יותר ויותר מאחר והיא משלבת בתוכה וריאציות שונות ומאפשרת להתאים  את התיאוריות והטכניקות לאדם ולא להפך.

באופן כזה מתאפשר לאדם לחקור את עצמו מעבר למודע, כאשר המטרה היא להגיע ללא מודע ולחשוף את הקושי השורשי שיוצר את הסבל או המצוקה ולמוטט אותו ובכך לאפשר לאדם לממש את הפוטנציאל שלו וכמובן להגיע לאושר ולהצלחה.

המושג אינטגרטיבי מתייחס לכמה היבטים:

  1. ההתייחסות לכל רמות האדם- הפיזי, המנטאלי, הרגשי (ויש המתייחסים להיבט הרוחני)
  2. השאיפה ליצירת איזון בכל המערכות הפנימיות של האדם היוצרות אצלו מוטיבציה יחד עם המערכות הבין אישיות שלו.
  3. השימוש שנעשה בשיטות מגוונות הנלקחות מגישות שונות המאפשרות ארגז כלים נרחב מתוכו נשלפים הטכניקה או שילוב טכניקות שונות והתאמתם לטובת האדם.

רקע על קצה המזלג

בעבר הרחוק הפסיכולוגיה הייתה מחוברת לפילוסופיה ורוחניות, (ניתן למצוא שורשים קדומים פילוסופים של רעיונות של חוקרים ותאורטיקנים בתחום הפסיכולוגיה). לפני כמאה שנה התפצלה הפסיכולוגיה מהפילוסופיה בשל הצורך להעמיד את הפסיכולוגיה על יסודות מדעיים.  בשנות ה- 60 של המאה ה- 20 החל להתפתח זרם פסיכולוגי המכונה טרנספרסונאל ( זרם זה שאב את הרעיונות העיקריים של השיטה ממשנתם של קרל גוסטב יונג, אברהם מאסלו וויליאם ג'יימס). מאז ובמיוחד במהלך העשורים האחרונים ניכרת האצה ופופולאריות בחזרה לחיבור של הפסיכולוגיה לפילוסופיה  לעיתים גם חיבור למדע, לדוגמא – חיבור למדעי המוח (שמאפשר הוכחה ליעילות השימוש בדמיון מודרך) או לתחום האפיגנטיקה (המוכיח איך האמונות יכולות לגרום שינוי ברמת התא).  הפסיכותרפיה האינטגרטיבית לוקחת את המתאים לגישת גוף נפש מכל התאוריות והשיטות ויוצרת סינרגיה אפקטיבית.

למה זה טוב?

בתהליך של פסיכותרפיה אינטגרטיבית, מתאפשר לאדם לחקור ולהבין את עצמו ברבדים העמוקים יותר המצויים בלא מודע. דרך ההבנה הזו הוא עובר תהליך של שינוי, ריפוי וצמיחה.

תהליך זה מומלץ לכל אדם שרוצה לשפר את איכות חייו:

לאנשים החווים תחושת תקיעות או  בלבול.

לאנשים שנקלעו למשבר חיים (זוגיות, גיל , פריון וכו')

לאנשים החווים סטרס.

אנשים המתמודדים עם שכול.

אנשים המתמודדים עם מחלה קשה.

לאנשים עם רצון לליווי רוחני, התפתחות אישית ומיצוי הפוטנציאל.

ועוד…

איך מתבצע טיפול כזה?

בפסיכותרפיה אינטגרטיבית הבסיס הוא שיחה הנעשית תוך שילוב של שאלות ושיקוף , כאשר מתייחסים לכל היבטי הנפש.  בנוסף, בהתאם  לאדם ולתכנים שעולים, משתמשים בטכניקות פסיכותרפויטיות מהגישות והתחומים השונים, כגון- מיקוד ב"כאן ועכשיו", דמיון מודרך, עבודה עם הלא מודע באמצעות פתרון חלומות, מיינדפולנס, שיטת הדיאלוג הפנימי (לפתרון קונפליקטים פנימיים) , קלפים פסיכולוגיים השלכתיים, כתיבה אינטואטיבית ועוד.

אסיים במילותיו של אדם יקר שעבר תהליך  אצלי "…התהליך הזה נתן לי מתנה יקרת ערך לחיים….גיליתי את עצמי מחדש…. אני מרגיש חי יותר ושלם יותר עם כל חלקי… "



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן